Rondreis Azie
Rondreis Azie
Rondreis Azie

Cross Culture Muktinath Trekking Nepal – 9 dagen – medium – reiscode NT.08

Rondreizen Nepal met NativeTravel Trekking Nepal met NativeTravel Trekking Nepal met NativeTravel

Kies de Cross Culture Trekking:

 • Een héle mooie en interessante trekking!
 • Wandeltocht door het ruige, desolate landschap van de hogere Himalaya’s met spectaculair geërodeerd hoogland, immense gletsjers, innemende bergdorpjes en een magnifiek uitzicht op de hoge pieken van o.a.  Annapurna, Manaslu en Dhaulagiri.
 • Bezoek aan Muktinath, één van de belangrijkste pelgrimsoorden in Nepal
 • Kennismaken met de verschillende bergvolken op de route
 • Authentieke Himalaya-dorpjes (o.a. Tibetaanse- en Boncultuur)
 • Naar keuze: de mogelijkheid om regelmatig een relax-dagje in te lassen óf een uitdagende dagtocht te ondernemen
 • Een medium zware trektocht, geschikt voor zowel de beginnende als de ervaren bergwandelaar
 • Mét professionele berggids die je de mooiste routes en plekjes laat zien
 • Optionele mogelijkheid om je bagage door een sherpa te laten dragen

Rondreizen Nepal met NativeTravel Rondreizen Nepal met NativeTravel Rondreizen Nepal met NativeTravel

Startdata

Je kunt iedere dag van het jaar starten met deze mooie trekking!

Beste reistijd

Voorjaar: tussen 15 februari en 15 juni
Najaar: tussen 15 september en 15 december

Prijs van deze reis

Aantal reizigers 1 persoon 2 personen 3-7 personen 8-14 personen
Prijs per persoon € 725    € 475  € 450 € 350 

Prijs optioneel

Sherpa/drager (max 15 kg)  € 260 voor de hele trekking 

Prijs inclusief

 • Overnachtingen dag 1 t/m dag 7 in eenvoudige lodges op basis van twee- of driepersoonskamers
 • Trekking permit
 • Registratiebewijs (TIMS)
 • Engelssprekende trekking gids, inclusief alle maaltijden, overnachtingen, vervoer, salaris, materialen en verzekeringen voor de gids
 • Tijdens de hele reis lokale reisbegeleiding beschikbaar (24/7 per telefoon)
 • Garantie SGR
 • Garantie Calamiteitenfonds

Prijs exclusief

 • Persoonlijke uitgaven (telefoonrekening, fooi, wassen kleding, maaltijden, etc.)
 • Slaapzak, handdoek
 • Entree kloosters en musea
 • Persoonlijke verzekeringen (o.a. ziektekosten en repatriëring)
 • Boekingskosten à € 30,- per boeking (inclusief bijdrage Calamiteitenfonds)
 • Retourvlucht Pokhara-Jomsom-Pokhara *
 • Visum Nepal
 • Uitgaven en kosten die niet genoemd staan onder ‘prijs inclusief’

* NativeTravel legt deze retourvlucht voor je vast, in samenhang met de tickets voor de gids. De prijs voor de retourvlucht Pokhara-Jomsom-Pokhara is ca. 240 euro p.p.

Dag  Route  Vervoer  Extra  Maximale hoogte  Overnachting 
1 Pokhara 
Jomsom
Binnenlandse vlucht   Kennismaking met gids
Bezoek museum 
2800m Lodge
2 Jomsom Wandelen Dagtocht (trekking) 2800m Lodge
3 Jomsom
Shyang
Marpha
Wandelen  Trekking 2680m Lodge
4 Marpha
Eklai Bhatti
Wandelen Trekking
Chimang
Tibetaans vluchtelingenkamp
Chhairo
2730m Lodge
5 Eklai Bhatti
Kagbeni 
Wandelen Trekking
Dagtocht mogelijk
2810m Lodge
6 Kagbeni
Muktinath
Wandelen Trekking
Authentieke dorpjes
Chumig Gyatsa
3800m Lodge
7 Muktinath
Jomsom
Wandelen
Bus
Trekking
Panga Khola
Lubra
3950m Lodge
8 Jomsom
Pokhara
Binnenlandse vlucht Afscheid van gids 2800m  

Trekking Nepal met NativeTravel Trekking Nepal met NativeTravel Trekking Nepal met NativeTravel

Reisbeschrijving

Bij de Cross Culture Mukthinath Trekking verblijf je vanaf de eerste tot de laatste dag in het hárt van de Himalaya. De natuur is ruig en indrukwekkend. De trekking biedt een unieke combinatie van boeddhistisch, pré-boeddhistisch en hindoeïstisch cultureel erfgoed. Tijdens de tocht kom je door authentieke dorpjes. Zoals Kagbeni, Jharkot, Chimang en Purang. Het pre-boeddhistische animisme is hier nog springlevend. De trekking is zowel geschikt voor mensen die het fijn vinden om regelmatig een rustdag in te lassen áls voor reizigers die de uitdaging van mooie en soms pittige tochten zoeken. Op een aantal dagen kun je zelf je programma kiezen: lekker relaxen óf een uitdagende dagtocht ondernemen.

Dag tot dag beschrijving

Dag 1: Pokhara naar Jomsom (2800m) (O)

Je gids haalt je op bij je hotel en je reist samen naar het vliegveld van Pokhara. De vroege ochtendvlucht naar Jomsom, over indrukwekkend hoge bergtoppen zoals de Annapurna (8091m) en de Dhaulagiri (8167m), laat je een werkelijk schitterend uitzicht zien. Nadat je je bagage in je guesthouse hebt gebracht is er tijd om het dorp te verkennen. Na de lunch kun je o.a. het Mustang Eco museum bezoeken. Hier kun je o.a. fossielen zoals ammonieten zien en word je geïnformeerd over de cultuur van de bewoners van het Mustanggebied. De fossielen kun je in de Kali Gandaki rivier vinden tussen Jomsom en Kagbeni en ook in Upper Mustang. Het is indrukwekkend als je bedenkt dat dit schelpdier hier 150 miljoen jaar geleden op de bodem van de zee leefde en dus ouder is dan de Himalaya zelf.

Dag 2: Jomsom (dagtocht)

Wandeluren: ca. 5

Vandaag maak je een mooie hike via oud Jomsom, Thini, Samle en Dhumpa en weer terug naar Jomsom. Op de route zijn kleine guesthouses waar je kunt lunchen of iets drinken. Thini is het oudste dorp in deze vallei en je vindt hier een klooster. Aan de ander kant van de rivier de Lungpuhyun Khola zie je de ruïnes van de Gharap Dzong, dat in lang vervlogen tijden het fort was van koning Thing Miche. Je vervolgt de route langs het kleine en prachtig blauwe Dhumpa meer, waarna je het boven op een heuvel gelegen Katsapterenga klooster bezoekt.

Dag 3: Jomsom via Shyang naar Marpha (2680m)

Wandeluren: ca. 5

Na het ontbijt vertrek je naar Shyang (2800m). In Shyang bezoek je het klooster en loopt daarna door naar het Thakali dorp Marpha (2680m) voor de lunch. In de middag bezoek je het hooggelegen Old Marpha. Dit is een pittige wandeling waarbij je uitsluitend omhoog loopt. In dit oude, bijna uitgestorven dorpje, staat het vol met appelbomen, die in het voorjaar prachtig in bloei staan. Na een pauze volgt de afdaling terug naar Marpha, waar je overnacht. Wil je liever een rustiger middag dan kun je in plaats van de klim naar Old Marpha het dorp verkennen, waar je leuke souvenirwinkeltjes vindt. Een bezoek aan het grote klooster is eveneens de moeite waard.

Dag 4: Marpha naar Eklai Bhatti (2730m)

Wandeluren: ca. 8

Vandaag ga je richting Tukuche en verlaat je al snel de weg. Na het oversteken van de rivier loop je recht op een kloostertje af. Daarna wandel je verder naar het zuiden door wuivende graanvelden naar het traditionele en nog weinig bezochte dorpje Chimang waar een kleine stupa staat en je even kunt rondkijken. Vervolgens bezoek je het Tibetaans vluchtelingenkamp en het dorpje Chhairo, waarna je langs de bergwand terugloopt naar Jomsom voor de lunch. Na de lunch trek je door de droge rivierbedding naar het kleine dorp Eklai Bhatti.

Dag 5: Eklai Bhatti naar Kagbeni (2810m)

Wandeluren: ½ tot 1

Je kunt in alle rust richting Kagbeni trekken maar zorg ervoor dat je hier voor 11 uur aankomt. Rond een uur of elf in de ochtend begint het in deze streek namelijk hard te waaien en deze sterke wind duurt meestal tot in de avond. Het is maar een korte wandeling naar het middeleeuwse Kagbeni. In dit zeer fotogenieke Tibetaanse dorp, waar je de nacht doorbrengt, bevindt zich een van de oudste kloosters van de omgeving. Vanaf het dak van het klooster, een must om te bezoeken, kun je in het noorden de Mustang vallei zien liggen, waar vroeger de zoutroute vanuit Tibet doorheen liep. In het midden van het dorp ligt de ruïne van een dzong (fort). Kagbeni lijkt in de middeleeuwen te zijn blijven steken. De huizen van Kagbeni worden beschermd tegen boze geesten door de horens van Ibexen die boven de deuren hangen. Overal in Kagbeni vind je overblijfselen van de vroegere Bonreligie. De Bonreligie is een animistisch geloof, waarbij men gelooft in het goddelijke van o.a bomen en bergen. Je hebt volop de tijd om dit boeiende dorp met zijn beschutte smalle straatjes te bekijken.

Voor de liefhebbers is er de gelegenheid om een mooie tocht te ondernemen. Je kunt kiezen voor een trekking van in totaal 3 uren naar Tiri. Vanaf hier kun je een glimp opvangen van het ‘verboden koninkrijk Mustang’ zonder dat je hier een dure permit voor nodig hebt. Boven Tiri ligt de Sumdu Choeden Gompa welke ook een bezoekje waard is. Behalve voor de wandeling naar Tiri kun je ook kiezen voor de pittige (!) dagtocht naar het Sher Dhak uitzichtspunt (in totaal 4 tot 5 uren). De tocht gaat via een behoorlijk steil zig-zag pad naar de klif ten westen van Kagbeni. Het uitzicht vanaf Sher Dhak op o.a. de Yakgawa Gang (6481m) en de Tilichio Peak (7134m) is adembenemend!

Dag 6: Kagbeni naar Mukthinath (3800m) – Mukthinath Chumig Gyatsa (3950m)

Wandeluren: ca. 6

De dag start al vroeg met een steile klim richting het oosten. Onderweg passeer je authentieke dorpjes als Khinga, Jharkot, Purang en Jhong. Je hebt een geweldig uitzicht over het oude Mustang Koninkrijk in het noorden en de besneeuwde Dhaulagiri in het zuiden. Vanaf Jharkot vervolg je de weg naar het charmante dorpje Purang. Via een hangbrug steek je de Jhong Khola over en klim je weer omhoog naar Jhong (3580m), de voormalige hoofdstad van deze regio. Je hebt hier een schitterend uitzicht op o.a. de Nilgiri (7061m) en de Dhaulagiri (8167m). Zowel het 14e eeuwse Rabgyel Tse fort als het 16e eeuwse Chode Shedrup Choephel Ling klooster zijn een bezoekje waard. Via Chhongkhar Gompa (een 200 jaar oud tantristisch klooster) en verschillende chortens loop je door naar Mukthinath.

Na een klim van 20 minuten bereik je Mukthinath Chumig Gyatsa, het beroemde pelgrimsoord voor boeddhisten en hindoes dat traditioneel wordt beheerd door de Tibetaans-boeddhistische Muktinath nonnen. Muktinath betekent ‘plaats (nath) van verlossing (mukti)’. De lokale naam is ‘Chumig Gyatsa’, dat ‘honderd wateren’ betekent, een verwijzing naar de waterstromen achter de centrale tempel. Het beeld in de tempel stelt zowel de hindoegod Vishnu, als de Boeddha van Compassie, Chenrezig, voor. Hindoes wassen zich in de honderd waterstromen om hun ziel te reinigen, de boeddhisten om obstakels voor hun beoefeningen te verwijderen. Muktinath is zo bijzonder omdat het alle elementen van het universum bevat: water, aarde, lucht, vuur en ether. Eén van de tempels in Tibetaanse stijl (gompa), de meest rechtse op het terrein, heeft een eeuwig brandende vlam van natuurlijk gas. Daarnaast is het een plek van vrouwelijke energie omdat Mukthinath volgens de locals de verblijfplaats is van 24 dakini’s, vrouwelijke luchtwezens. Terwijl je deze unieke plek in je op neemt kun je tegelijkertijd genieten van de magnifieke uitzichten op de bergreuzen om je heen, waaronder de Nilgiri (7134m) en de Dhaulagiri (8167m).

Dag 7: Muktinath naar Jomsom (2800m)

Wandeluren: ca. 6

Vandaag loop je terug naar Jomsom. Het wordt een gemakkelijk dag omdat je vooral omlaag gaat. Je trekt door een onwerkelijk kaal landschap van leisteenrotsen, in westelijke richting. Bij Ranipauwa verlaat je het hoofdpad en daal je af naar de verborgen vallei van de Panga Khola. Je loopt via het pittoreske dorpje Lubra. In dit interessante dorp vind je nog Bon overblijfselen uit de 12e eeuw. Voorbij het dorp stap je op de lokale bus en reis je door naar Jomsom.

Dag 8: Jomsom naar Pokhara

In de ochtend vlieg je van Jomsom naar Pokhara. In Pokhara kun je relaxen en bijkomen van de bijzondere trekking die je gemaakt hebt.

Rondreizen Nepal met NativeTravel Rondreizen Nepal met NativeTravel Rondreizen Nepal met NativeTravel

Reis op maat

De trekking kan worden aangepast aan je wensen. Wil je ergens langer of korter blijven? Kortere wandeldagen? De trekking verlengen? Een deel van de route per mountainbike afleggen? De trekking combineren met een verblijf in Kathmandu of Pokhara, aansluitend een safari maken of rafting ondernemen? Wat dan ook: het is mogelijk! Laat ons weten wat je wilt en wij ontwikkelen een aan je wensen aangepaste rondreis!

Rondreizen Nepal met NativeTravel Rondreizen Nepal met NativeTravel Rondreizen Nepal met NativeTravel

Reisinformatie Nepal

Onderstaande informatie geldt specifiek voor Nepal. Voor overige informatie over het maken van een verre reis met NativeTravel verwijzen we je naar onze algemene voorwaarden.

Paspoort

Je paspoort moet na vertrek uit Nepal nog minimaal zes maanden geldig zijn.

Visum

Je kunt op drie manieren je visum regelen.

 1. Bij keuze voor een visum on arrival moet je voor aankomst in Nepal het online visumformulier invullen: https://online.nepalimmigration.gov.np/tourist-visa. Nadat je het visumformulier hebt ingevuld blijft het slechts 15 dagen in het computersysteem van de visumdienst staan. Dit betekent dat je het formulier niet eerder dan 14 dagen voor aankomst in Nepal moet invullen. Zorg er voor dat je een print van het ingevulde formulier met je meeneemt in je handbagage. NB: zorg er voor dat je bij het invullen een digitale pasfoto van het juiste formaat klaar hebt staan in een licht JPEG bestand. Het komt nogal precies met de foto voordat het computersysteem je digitale aanvraag goedkeurt. Je kunt het visum na aankomst in Nepal in euro’s betalen (neem geld in kleine coupures mee in je handbagage). Daarnaast heb je twee recente pasfoto’s nodig en je paspoort. Als adres in Nepal kun je het adres van je eerste hotel invullen. Het ward nummer is het nummer van de wijk waarin je hotel ligt, VDC/municipality de stad of het dorp, en het district de gemeente/regio. Als je Nepal binnenkomt via het internationale vliegveld van Kathmandu vul je bij VDC/municipality en district beide keren ‘Kathmandu’ in. Standaard staat het formulier op ‘Immigration Office’ en ‘TIA’. TIA is de afkorting van het internationale vliegveld van Kathmandu (Tribhuvan International Airport).
 2. Ook kun je zelf voorafgaand aan je reis een visum aanschaffen. Nederlanders kunnen hiervoor terecht bij het Nepalese consulaat in Amsterdam http://www.nepal.nl/consulaat/ Inwoners van België kunnen terecht bij de Nepalese ambassade in Brussel: http://bit.ly/2z7ZWnv
 3. Vind je het bovenstaande te veel gedoe, laat ons dan al het werk uit handen nemen. Vanaf €27 verzorgen we de visumaanvraag voor jou. In veel gevallen is het goedkoper (vooral als je niet in Amsterdam of Brussel woont) om het door ons te laten doen. Zo bespaar je reiskosten, tijd en inspanning! Ga naar: https://www.nativetravel.nl/visum/

Geld

Je kunt in de meeste steden veilig euro’s omwisselen in lokale valuta. Daarnaast vind je er pinautomaten (ATM). Buiten de steden heb je weinig tot geen gelegenheid om te pinnen of geld te wisselen. Controleer voor vertrek of je bankpas is ingesteld op ‘wereld’.

Creditcards worden in de stedelijke gebieden ruimschoots geaccepteerd. Traveller checks worden meestal niet geaccepteerd.

Een richtprijs voor je dagelijkse uitgaven is ca. 15-20 euro per persoon per dag.

Fooien

Het geven van een fooi is gebruikelijk in Nepal.

Een richtprijs voor een fooi voor de trekking gids is ca. 2 euro per reiziger per dag en voor een drager ongeveer 1,50 euro per reiziger per dag. Het is gebruikelijk om de fooi de laatste avond van de trekking te overhandigen.

Een richtprijs voor een gids voor een excursie van een halve dag is ca 1-2 euro per reiziger.
Een richtprijs voor een privé-chauffeur voor een halve dag is ca 1 euro per reiziger.

Hotelbedienden, serveersters, etc. kun je een fooi geven tussen de 20 en 50 cent.

Elektriciteit

Je kunt in Nepal meestal Europese stekkers gebruiken maar niet altijd. Neem dus voor de zekerheid een wereldstekker mee. In de hotels, guesthouses en ook in de meeste lodges tijdens de meer bekende trekkings is stroom aanwezig. Stroomstoringen komen echter veelvuldig voor, zorg er dus voor dat je zodra dit kan je apparatuur in de oplader zet.

Water

Het water uit de kraan is niet veilig. Om besmetting door drinkwater te voorkomen kun je het beste mineraalwater of goed doorgekookt water gebruiken, óók bij het tandenpoetsen. In de steden en dorpen kun je overal mineraalwater aanschaffen. Ook tijdens een trekking kun je door de dag heen op meerdere plaatsen mineraalwater aanschaffen. Zorg er voor dat de dop van de fles die je koopt verzegeld is. Zo weet je zeker dat je water veilig is. Tijdens een trektocht in meer afgelegen gebieden zorgt je gids er voor dat er voldoende gekookt water en/of mineraalwater beschikbaar is.

Tijdsverschil

In Nepal is het in de zomertijd 3.45 uur later. In de wintertijd is dit 4.45 uur.

Gidsen en chauffeurs

De gidsen spreken redelijk goed Engels. Over het algemeen spreken de chauffeurs geen Engels. Als je tijdens de rit met je chauffeur wilt kunnen communiceren adviseren we je om een Nepalees reiswoordenboek mee te nemen.

Vaccinaties

Inentingen zijn niet verplicht. Er worden wel vaccinaties aangeraden. Voor meer informatie met betrekking tot inentingen en reismedicatie raden we aan om contact op te nemen met je huisarts of voor Nederlanders, de GGD. Nederlanders kunnen ook gebruikmaken van de handige service van Thuisvaccinatie. Zie hiervoor op https://bit.ly/2GKZmAA.

Medicijnen mee op reis

Wanneer je gebruik maakt van medicijnen, zorg er dan voor dat je voldoende meeneemt en neem deze altijd mee in de originele verpakking.

Er zijn verschillende medicijnen die onder de Opiumwet vallen en waarvan bezit en gebruik vaak verboden is in het buitenland. Voor deze medicijnen is een Engelstalige medische verklaring nodig welke ook gelegaliseerd moet worden. Houd er rekening mee dat het legaliseren van deze medische verklaring minstens 4 weken duurt! Voor meer informatie over welke medicijnen onder deze Opiumwet vallen, raadpleeg je huisarts of apotheek. Nederlanders kunnen ook het CAK raadplegen: www.hetCAK.nl.

Bagage tijdens trekking

Als je kiest voor een sherpa tijdens een trekking mag je in totaal maximaal 15 kilo bagage afgeven aan de drager. Je hebt gemiddeld genoeg aan 7/8 kilo bagage per persoon.

Om de sherpa de bagage op een verantwoorde manier te kunnen laten dragen vragen we je om de bagage in een grote rugzak te pakken. Als je met twee personen één sherpa deelt doe je de bagage voor twee personen in één rugzak.

Laat het ons voorafgaand aan je reis weten als je geen grote rugzak hebt. Wij zorgen dan voor een zogenaamde duffelpack. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

De bagage die je niet nodig hebt tijdens de trekking kun je laten opbergen in je hotel. We adviseren je, voor alle zekerheid, om waardevolle gadgets/paspoort/bankpassen/geld met je mee te nemen tijdens de trekking.

Bagage tijdens fiets- of motortocht

Het bagagevervoer tijdens een fiets- of motortocht hangt af van de route die je neemt. In de Himalaya’s kunnen we zorgen voor een sherpa. En in de overige delen van Nepal voor vervoer per auto of bus.

Slaapzak tijdens trekking

Voor de lodges (en eventuele) homestay’s tijdens een trekking moet je zelf een slaapzak, kussensloop en handdoek meenemen. Voor een matras en kussen wordt gezorgd. In Kathmandu en Pokhara kun je eventueel een slaapzak huren.

Tips voor duurzaam reizen

Laat je CO2 uitstoot van de vliegreis compenseren bij GreenSeat. GreenSeat investeert het compensatiebedrag in verschillende projecten voor een schoner milieu. Hier vind je meer info: https://greenseat.nl

Neem een waterfles mee die je kan hervullen met gekookt water.

Houdt er tijdens het wandelen of fietsen rekening mee dat je zoveel mogelijk op uitgezette routes blijft. Hierdoor beperk je jouw invloed op de flora en fauna.

Respecteer de locals en hun cultuur: verdiep je voorafgaand aan je reis in de do’s en don’ts van je reisbestemming. Doe bijvoorbeeld je schoenen uit als je een tempel of huis binnengaat en maak niet zomaar foto’s van de lokale bevolking zonder het eerst te vragen.

Kies voor lokale restaurants en winkels in plaats van grote voedsel- en winkelketens. Hiermee steun jij de lokale economie.

Boek deze reis

Goed om te weten: je zit helemaal nergens aan vast als je ons boekingsformulier invult. We gebruiken je gegevens alleen om samen met jou de 'puntjes op de i te zetten' voor de trekking.

Land Nepal
Reis Cross Culture Mukthinath Trekking Nepal - reiscode NT.08
Aantal volwassenen
Aantal kinderen 0-2 jaar
Aantal kinderen 3-11 jaar
Aantal kinderen van 12-17 jaar
Datum
Hotelkeuze
Optionele excursies
Naam*
Adres*
Telefoonnummer*
E-mailadres*
Bericht

Je bent een aantal velden vergeten in te vullen.

Login